"Діти, народжені у 2014 році, не знають, що таке поїзди". Огляд публікацій окупованого Донбасу

Минулого тижня головною темою в ЗМІ окупованого Донбасу очікувано стали новини, точніше звичні штампи, про принесений у регіон на багнетах окупантів день так званої "російської єдності". Місцеві журналісти могли дозволити собі розслабитися, бо левову частку в інформаційному просторі займали цитати з виступу президента країни-агресора Володимира Путіна.

Редагувати Путіна

Путін не сказав нічого нового. Він вкотре повторив, а місцеві ЗМІ повторили за ним, що це не Росія почала війну проти України, а на неї, Росію, напали: "У нас іншого вибору не було, адже перед тим, як прийняти рішення розчохлити автомат, потрібно подумати, а чи можна без цього обійтися. Ні, на жаль, цього не можна було зробити".

В чергової раз Путін пообіцяв, що після звільнення тотальної руйнації процвітаючих до 24 лютого 2022 року міст і сіл "люди в нових регіонах мають відчути позитивні зміни".

Однак деякі тези російського диктатора навіть слухняним пропагандистам "народних республік" видалися маячнею, тож наважилися скоротити, відредагувати її. Так, наприклад, "Донецкое агентство новостей" каструвало похвальне слово Олександру Невському. "Чому ми так шануємо Олександра Невського як святого? Саме за цей вибір, він думав, щоб зберегти російський народ, а потім і всі народи, які проживають на території нашої країни. Багато в чому, те ж саме відбувається і сьогодні, коли ми говоримо про те, що ми захищаємо свої морально-етичні цінності, свою історію, свою культуру і свою мову. Зокрема, допомагаючи нашим братам і сестрам у Донбасі та Новоросії. У цьому - ключ подій, що відбуваються сьогодні", - за версією ДАНу заявив Путін на зустрічі з членами громадської палати Росії. 

Насправді господар Кремля перед цим визнав, що Невський був слухняним васалом золотоординських ханів, "нахабних і жорстоких".  "Він їздив до Орди, вклонявся ординським ханам, отримував ярлик на князювання, зокрема, і насамперед для того, щоб ефективно протистояти навалі Заходу. Чому? Тому що ординці поводилися нахабно, жорстоко, але вони не зачіпали головного - нашої мови, традицій, культури, на що претендували західні завойовники", - висловив Путін щиру подяку своєму вчителеві у справі "захисту російськомовного населення". Цей фрагмент його промови місцеві ЗМІ вважали за краще не помітити. А луганські любителі "русского мира" про всяк випадок зовсім вважали за краще процитувати слова президента країни-агресора без згадки імені Олександра Невського.

Зате як виправдання за свою зухвалість "Луганський інформаційний центр" не посоромився розтиражувати чергове словоблуддя Путіна, який погодився "подумати над загальною описовою назвою для нових регіонів РФ". "На зустрічі Глави держави з новим складом Громадської палати РФ поетеса з Донецька Ганна Ревякіна запропонувала називати Донецьку і Луганську Народні Республіки, Запорізьку і Херсонську області "новими старими регіонами", оскільки, ставши суб'єктами РФ, вони повернулися на історичну Батьківщину".  "Вони (ці регіони) ж не нові для нас, це російські території. Але "нові старі"... Які ж старі?! Просто можна сказати "наші історичні території". Давайте подумаємо", - завели натхнені Путіним місцеві пропагандисти стару платівку. 

"Не летят туда сегодня самолеты и не едут даже поезда"

Дуже багато місця в інформаційному просторі окупованого Донбасу зайняли повідомлення про участь "ДНР/ЛНР" у виставці на ВДНГ у Москві. Щоправда, жодних досягнень "народного господарства" маріонеткові "республіки" не представили. Обійшлися традиційними стереотипами про "шахтарський край" і яскравими псевдоісторичними плакатами.

"Стенд Донецької Народної Республіки виконаний у формі вугільної гори з копром і шахтною виробкою. Концепція складається з чотирьох розділів: "Шлях додому" - розповідь про те, як Донбас повертався до складу Росії", "Зроблено під обстрілами" - як регіон жив і розвивався в умовах української агресії, "Відродження в Росії" - сучасна відбудова, "Донбас, в якому хочеться жити" - перспективні проєкти в регіоні", - хвалилися пропагандисти.

Простому народу від донецьких і луганських стендів користі було мало. Люди продовжують жити в розбитих, без опалення будинках, у купах сміття. Місцева влада через ЗМІ намагалася якось утішити, підбадьорити своїх "громадян". Наприклад, у "ДНР" було анонсовано відкриття 14 кас із продажу залізничних квитків.

"У нових залізничних касах можна придбати квиток від точки А до точки Б. З пересадкою з поїзда на поїзд", - із захопленням коментували кишенькові журналісти чергове "досягнення народного господарства". При цьому в соціальних мережах навіть найзатятіші любителі "русского мира" відверто знущалися з ідеї продавати залізничні квитки в регіоні, де залізничний транспорт знищений як явище.

"У Донецьку відкрито пункт продажу залізничних квитків. Залишилося пустити поїзди", - знущаються автори

"Діти, народжені в 2014 році, не знають, що таке поїзди", - визнають вони справжні, а не для виставки на ВДНГ успіхи "молодих республік"...

Статті

Світ
30.04.2024
16:45

«Маємо дедалі більше стимулів прискорити вирішення завдань СВО». Російські ЗМІ про Україну

...Пропозиція має йти тільки від американців. Взагалі договір буде набагато ширшим. Нас цікавить не тільки СВО. Нас цікавить система глобальної безпеки, і взаємодія з НАТО на території Європи - лише одна з частин.
Донбас
29.04.2024
16:44

"Безхазяйне майно": як окупанти відбиратимуть житло українців у "ДНР" та "ЛНР"

Простими словами, забрати можуть у тих, хто має нерухомість на окупованій території і є всі ознаки, що підтверджують відсутність експлуатації нерухомого майна.
Донбас
28.04.2024
19:38

Нам нікуди повертатися: у російській історії немає періоду, який можна назвати моделлю для побудови державності. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня головний «філософ» окупованого Донбасу Олександр Ходаковський раптово заявив, що ніяких скрєп у Росії не було і немає, що російська історія, навіть у викладі Путіна, не дає жодних моделей для «можемо повторити». Тобто, повертатися...
Всі статті